Lääketieteellisen laserin tuottama säteily on joko näkyvää valoa tai infrapunasäteilyä. Valo on hyvin puhdasta (monokromaattista ja koherenttia) eikä aiheuta sinänsä riskiä. ( Tunér, Hode, 1999, s. 34-35 )
Matalateholaser ( vastakohtana ”leikkaava laser”– korkeateholaser ) on täysin vaaraton.
Suojalaseja ei tarvitse käyttää, vaikkakaan tarkoitus ei ole, että lasersäde osuu silmiin.
Käsittely ei voi aiheuttaa tai pahentaa syöpää.
Laservalo ei myöskään voi vahingoittaa sikiötä tai kehon eläviä elimiä.
Myöskään metalli, pacemaker tai keinotekoinen materiaali eivät haittaa.
On kuitenkin tärkeää, että vakavimmissa tapaturmissa tai sairastapauksissa lääkäri ensin diagnostisoi tapauksen jonka jälkeen hoito voidaan aloittaa.
Kyllä. Tähän asti mikään lääke ei ole osoittanut negatiivista vaikutusta yhdistettynä laserkäsittelyyn. Laser voi jopa tehostaa määrättyjä lääkkeitä.
Laservalo voi joskus tuoda kivunlievityksen heti. Muista, että kivun tarkoitus on estää ylikuormitusta. Laserin kipua lievittävä ominaisuus voi joskus johtaa siihen, että ei tunne ylirasittavansa jännettä, lihasta tai niveltä, ja seurauksena on tilan huononeminen. On hyvin tärkeää, että ei kuormita vaurioitunutta aluetta ennen kuin terapeutti antaa luvan. Vaikka kipu häviää ja laserkäsittely lyhentää paranemisaikaa, täytyy kudosten saada kohtuullinen paranemis- ja palautumisaika.
Laserkäsittelyn aikana tai sen jälkeen voi kokea väsymystä. Se voi johtua esim. siitä, että kipu hellittää tai että määrättyjä aineita – kuten endorfiinejä – vapautuu.
Lähde: Lars Hode, fyysikko, SLMS:n puheenjohtaja.